Nieuwsbericht

Amsterdam: nieuwe plekken voor deelscooters en deel(bak)fietsen

Profielfoto van Kennisplatform CROW
18 maart 2024 | 1 minuut lezen

In Amsterdam komen nieuwe, grote plekken voor deelscooters, deelfietsen en deelbakfietsen door middel van buurthubs. Zoals op de Appeltjesmarkt, langs de Elandsgracht. Steeds meer Amsterdammers gebruiken deze deelvoertuigen om snel op hun bestemming te komen.

Deelvoertuigen zijn duurzaam en goed voor de buitenlucht. Want de scooters zijn elektrisch. De fietsen zijn elektrisch, of je moet lekker trappen. Op straat komt parkeerruimte vrij die de gemeente gebruikt voor meer voetpaden, fietspaden en groen. Door de hele stad staan straks zo’n 1.200 deelscooters en 750 deelbakfietsen en deelfietsen.

Digitaal hek

Een gebruiker moet aan het eind van zijn rit de deelscooter of -fiets zo parkeren, dat niemand er last van heeft. Om een buurthub heen komt een digitaal hek. Daarbuiten kunnen de deelvoertuigen niet op slot. Zo staan er in de omgeving minder 'losse' deelvoertuigen.

Nieuwe plek bij Elandsgracht

Vanaf begin april staan er op de Appeltjesmarkt, langs de Elandsgracht: 14 elektrische en niet-elektrische deelfietsen, 4 elektrische deelbakfietsen en 12 elektrische deelscooters. Zij komen in speciale vakken te staan. De deelvoertuigen zijn te gebruiken via de app van de aanbieder.

Plekken in de hele stad

De komende 2 jaar komen er in totaal minimaal 18 grote parkeerplekken voor deelscooters en -(bak)fietsen. De gemeente legt ze ook aan bij zes metrohaltes: Henk Sneevlietweg, Strandvliet, Bijlmer-ArenA, Bullewijk, Holendrecht en Kraaiennest.

De oorspronkelijke versie van dit artikel is te lezen op amsterdam.nl