Mobiliteitshubs en ruimtelijke ontwikkeling

Knooppuntontwikkeling is niet nieuw in Nederland. Ook internationaal gezien is Transit Oriented Development niet een nieuw thema. Inhoudelijk niets meer of minder dan knooppunten van mobiliteit (vaak gerelateerd aan openbaar vervoer), afgestemd op (toekomstige) ruimtelijke ontwikkelingen als wonen, werken en recreëren. Met een integrale aanpak van duurzame gebiedsontwikkeling is mobiliteit (inclusief mobiliteitshubs) een middel om meerdere maatschappelijke doelen te bereiken. Dit is noodzakelijk als je bedenkt dat 60% van de Nederlanders in een stad woont, een aantal dat blijft groeien. De grote steden in Nederland staan erdoor onder druk. Meer woningen, die bereikbaar moeten blijven, in wijken die leefbaar, groen en gezond zijn. Waar wonen, werken en recreëren hand in hand gaan. Leefbaarheids- en bereikbaarheidsproblemen spelen ook In het landelijk gebied, alleen het karakter en schaal zijn anders. Pak ruimtelijke ontwikkelingen en mobiliteit in samenhang aan.

Meer informatie Minder informatie
VolgendOntvolgen

Redactie

Uitgelicht
17 januari
2023

Infratech 2023 - Kennissessie Mobiliteitshubs in steden

Veel gemeenten, provincies en regio’s zijn bezig om een toekomstbestendig mobiliteitssysteem...

Nieuws

Voorwaarden bekend van prijsvraag ontwerp duurzame mobiliteitshub

CROW en het ministerie van IenW hebben de voorwaarden vastgesteld van de prijsvraag voor het ontwerp van de meest duurzame mobiliteitshub.

Prijsvraag voor ontwerp meest duurzame mobiliteitshub

Hoe ontwerp je de meest duurzame mobiliteitshub? Het beste antwoord op die prijsvraag levert de indiener 10.000 euro op.

Mobiliteitshubs in steden - Laat je inspireren tijdens Infratech2023

Tijdens de Infratech kennissessie Mobiliteitshubs in steden staan succesvolle voorbeelden van stedelijke hubs centraal. Ben jij er bij?

Uitgebreid CROW-programma tijdens InfraTech 2023

Bijna dertig gratis CROW kennissessies tijdens InfraTech 2023. Het thema van deze editie van InfraTech is ‘Move Forward’.

Documenten

Afbeelding van Handreiking Naar een samenhangend netwerk van mobiliteitshubs en knooppunten

Handreiking Naar een samenhangend netwerk van mobiliteitshubs en knooppunten

Publicatiedatum:
Uitgever:
CROW
Handreiking van CROW die een actueel en praktisch inzicht biedt in de benodigde stappen om in een regionaal netwerk te komen tot samenhang tussen mobiliteitshubs en knooppunten.
Afbeelding van Handreiking Energie en Mobiliteitshubs - Op weg naar integrale hubs

Handreiking Energie en Mobiliteitshubs - Op weg naar integrale hubs

Publicatiedatum:
Uitgever:
CROW
Handreiking van CROW die op basis van nieuwe inzichten en praktijkervaringen een eerste aanzet geeft voor de weg naar de realisatie van integrale hubs waarin ruimte, mobiliteit en energie samenkomen. 
Afbeelding van Mobiliteit en woningbouw - Samen in Transitie

Mobiliteit en woningbouw - Samen in Transitie

Publicatiedatum:
Uitgever:
CROW
Op 5 en 6 oktober 2022 was CROW aanwezig op de Vakbeurs Openbare Ruimte en Mobiliteit in Utrecht. Hieronder de presentatie en de besproken documenten en tools.
Afbeelding van Standaardontwerp voor buurthubs

Standaardontwerp voor buurthubs

Publicatiedatum:
Uitgever:
Gemeente Amsterdam
Document van de Gemeente Amsterdam met handvaten over de inrichting, vormgeving, en positionering van buurthubs. Hierbij dient een buurthub gebruiksvriendelijk, veilig, en beheerbaar te zijn.