Document

Invloedsgebieden Openbaar Vervoer Knooppunten - Naar een Nationale Standaard

16 mei 2025 | 1 minuut lezen

In dit rapport van Goudappel wordt een landelijke standaard voor het bepalen van de invloedsgebieden van verschillende type openbaar vervoerknooppunten uitgewerkt, waarbij gebruik is gemaakt van empirische data over waar gebruikers van openbaar vervoerknooppunten vandaan komen.

Naast het feitelijke onderzoek van Goudappel heeft de Werkgroep Data – werkstroom Ketens & Knopen (onderdeel van Toekomstbeeld OV) ook een oplegnotitie ontwikkeld. Deze notitie is opgeknipt in vier onderdelen: een overzicht met de invloedsgebieden uit de huidige beleidspraktijk, een samenvatting van het onderzoek, ons voorstel voor een nationale standaard en de toepassingsmogelijkheden hiervan.

Achtergrond

Nederland telt meer dan 600 ov-knooppunten. Grote en kleine treinstations, maar ook overstappunten tussen bus-, tram- en metrolijnen (de zogeheten BTM-knooppunten). Daarnaast bestaan er hubs, haltes van hoogwaardig rail- of busvervoer met ruimte voor (deel)fietsen en soms ook P+R. Ov-knooppunten en hubs zijn doorgaans de plekken die in hun omgeving het best per ovbereikbaar zijn. Maar welk gebied bedient zo’n ov-knooppunt of hub? Waar komen de inwoners vandaan die hier instappen? En hoe ver willen de uitstappers nog reizen tot hun bestemming?

Onder de experts verschillen de beelden hierover. De werkgroep Data heeft daarom adviesbureau Goudappel gevraagd onderzoek te doen naar de werkelijke invloedsgebieden rond ov-knooppunten met als doel om een nationale standaard te ontwikkelen. Met een eenduidige methodiek wordt het mogelijk om voor heel Nederland op dezelfde manier het invloedsgebied te analyseren, te monitoren en te vergelijken. Dat is van belang voor beleidsvragen zoals: Hoeveel inwoners en arbeidsplaatsen zijn er binnen (en buiten) het invloedsgebied? Welk deel van de woningen worden nabij ov-knooppunten gebouwd? Welke belangrijke voorzieningen, zoals ziekenhuizen of onderwijsinstellingen liggen binnen of buiten bereik van een ov-knooppunt en waar liggen mogelijkheden om het invloedsgebied te vergroten?

2 documenten toegevoegd