Nieuwsbericht

CROW Parkeervraagcalculator helpt bij het maken van berekeningen

Profielfoto van Kennisplatform CROW
7 juni 2023 | 3 minuten lezen

Bij ruimtelijke ontwikkelingen is parkeren vaak aanleiding voor discussie. Waar de één bang is voor overlast, vreest de ander een overschot aan parkeerruimte. De parkeerkencijfers van CROW bieden een goede basis om hierover in gesprek te gaan. De parkeerkencijfers zijn geactualiseerd en aangevuld met een handreiking voor het ontwikkelen van toekomstbestendige parkeernormen. Op basis van de parkeerkencijfers is deze online tool ontwikkeld: de CROW Parkeervraagcalculator.

Waarbij helpt de Parkeervraagcalculator?

De Parkeervraagcalculator helpt je om de parkeerbehoefte van een ruimtelijk programma door te rekenen op basis van de CROW-parkeerkencijfers uit publicatie 381 ‘Toekomstbestendig parkeren - van parkeerkencijfers naar parkeernormen’. 

Voor wie is de Parkeervraagcalculator geschikt?

Deze tool is een handig hulpmiddel voor verkeerskundigen werkzaam bij gemeenten, voor verkeerskundig adviseurs en ontwerpers bij verkeersadviesbureaus, bouwkundig adviesbureaus en ingenieursbureaus, voor landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. Ook vastgoed- en projectontwikkelaars, woningbouwcoöperaties, ruimtelijk adviseurs en juridisch adviseurs kunnen deze tool goed gebruiken. 

Wat maakt de Parkeervraagcalculator bijzonder?

De tool heeft de volgende bijzondere kenmerken en voordelen:

  1. Rekent het gehele ruimtelijke programma in één keer door inclusief aanwezigheidspercentages 
    De CROW Parkeervraagcalculator berekent direct of je voordeel kunt halen uit het meervoudig gebruik van parkeerplaatsen – bijvoorbeeld omdat een bedrijf overdag parkeerruimte gebruikt die ’s avonds door bewoners en bezoekers gebruikt wordt.
  2. Makkelijk en intuïtief in gebruik
    In de nieuwe omgeving is uitgebreid gekeken naar de manier waarop je normaal gesproken een parkeerbalans doorrekent. De berekening wordt overzichtelijk gepresenteerd en is geschikt om te gebruiken voor bijvoorbeeld het vooroverleg in het kader van een omgevingsvergunning of de onderbouwing van een bestemmingsplan.
  3. Rapportage die inzicht geeft in de rekenstappen
    De rapportage is zoveel mogelijk gericht op het geven van inzicht in de rekenstappen: voor alle betrokkenen bij een ruimtelijk project is goed te zien hoe per functie wordt gerekend en hoe deze berekening tot een totaalplaatje leidt. Zo kun je de output goed met elkaar bespreken.
  4. Geeft indicatie van invloedsfactoren
    Met de verschijning van de nieuwe parkeerkencijfers is het nu ook mogelijk om een indicatie te krijgen van de effecten van extra maatregelen, zoals deelauto’s, mobiliteitsmanagement en parkeerregulering.
  5. Omgevingswet-proof
    De tool is bij uitstek geschikt als gespreksinstrument voor het maken van integrale ruimtelijke afwegingen binnen een omgevingsvisie. De gevolgen van de weging van het belang van autoparkeren kunnen direct inzichtelijk worden gemaakt en worden meegenomen in het gesprek met stakeholders.
  6. Ook voor vastgoedontwikkelaars en ruimtelijk adviseurs
    Gemeenten kunnen de CROW Parkeervraagcalculator gebruiken om bouwplannen te beoordelen. Maar ook voor vastgoedontwikkelaars, woningbouwcoöperaties en ruimtelijk adviseurs is het instrument zeer geschikt. Het biedt een onpartijdige en reële basis voor een goed gesprek over de parkeereis voor een project.
  7. Bespaart kosten
    De CROW Parkeervraagcalculator vereenvoudigt de communicatie met betrokken. Door gebruik te maken van dezelfde uitgangspunten en berekeningen voorkom je onnodig extra overleg en afstemming. Om maar te zwijgen over de kosten die partijen maken als onduidelijkheid leidt tot juridische procedures; bijvoorbeeld als vanuit de omgeving bezwaar wordt gemaakt met de parkeerbalans als argument.
  8. Doorontwikkelen met gebruikers
    De Parkeervraagcalculator is de opvolger van de verouderde en daarom niet meer verkrijgbare Rekentool Verkeersgeneratie en Parkeren. CROW wil de Parkeervraagcalculator graag verder blijven ontwikkelen om de praktische toepasbaarheid nog verder te vergroten. Als je de tool gebruikt in de CROW Kennisbank krijg je daarom de mogelijkheid om feedback te geven. Ook inhoudelijke vragen die we van gebruikers ontvangen via de CROW Helpdesk zijn voor ons verbetersignalen en we helpen je natuurlijk graag bij het optimaal gebruik van deze tool.

Verschil parkeerkencijfers en parkeernomen

Deze cijfers zijn niet bedoeld als parkeernorm. De meeste gemeenten beschikken over een eigen parkeernormennota of hebben dit geregeld in bestemmingsplannen en/of omgevingsplannen. Daarbij hebben gemeenten veel beleidsvrijheid. Hiervoor is deel b van publicatie 381 Handreiking parkeernormen (gratis download) een goed startpunt.

Abonneren

Jaarlicenties
In het bestelproces kun je aangeven hoeveel licenties (1 per gebruiker) je wilt afnemen. Een licentie is geldig voor 1 jaar. Meer informatie over de CROW Online Kennismodules en Online Tools. Dit abonnement wordt automatisch verlengd. Je logt eenvoudig in voor het gebruik van deze tool via Mijn CROW.
 

Vragen over de Parkeervraagcalculator?

Voor algemene en administratieve vragen kun je terecht bij onze Klantenservice via 0318 - 69 53 15 of klantenservice@crow.nl. Voor vakinhoudelijke vragen of opmerkingen kunt u het helpdesk-formulier gebruiken.