Nieuwsbericht

Resultaten SmartHubs proeftuinen metropoolregio Rotterdam-Den Haag

Profielfoto van Kennisplatform CROW
14 juli 2023 | 2 minuten lezen

Het Europese SmartHubs-project introduceert diverse living labs in Europa om te beoordelen of gezamenlijk ontworpen mobiliteitshubs een wezenlijke bijdrage leveren aan meer inclusieve en duurzame stedelijke mobiliteit en toegankelijkheid. In Nederland is een Smart-Hubs living lab gestart in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Deze Nederlandse proeftuin deelde onlangs inzichten uit twee casestudies.

Digitale integratie en participatief proces

De eerste casestudy is Zuidplein, een druk metro- en busstation. Gedurende twee jaar is de omgeving van het plein gerenoveerd. Het doel van de renovatie was het verbeteren van het uiterlijk van het plein en de sociale veiligheid van de omgeving. De focus van deze case study ligt op de rol van digitale integratie binnen de ontwikkeling en het gebruik van de mobiliteitshub. Hobbemaplein in Den Haag is de tweede casestudy. Het plein wordt momenteel herontwikkeld en de gemeente legt de laatste hand aan het participatief proces. De proeftuinactiviteiten richten zich in deze case op democratische integratie en co-creatie als methodieken om inzicht te verkrijgen hoe het Hobbemaplein ontwikkeld kan worden als 'slimme' mobiliteitshub.

Met tools naar antwoorden

Verschillende proeftuinactiviteiten werden uitgevoerd om inzicht te verkrijgen in de behoeften van de stakeholders en de gebruikers. Zo werden er interviews gehouden met kwetsbare groepen, vond er gezamenlijk onderzoek plaats en werd er een co-design game ingezet. Daarnaast werd er gexperimenteerd met een digitale informatie kiosk en vond er een co-evaluatieproces plaats met behulp van de SmartHubs-beoordelingstool.

Digitale informatie kiosk

Uit de Rotterdamse casus is gebleken dat de digitale informatie kiosk waarschijnlijk opnieuw gebruikt zou worden bij toekomstige hub-projecten. Er liggen nog wel kansen om het hubgebruik verder te vergroten door de gebruikersinterface van de digitale kiosk te verbeteren. Het betrekken van mensen met beperkte digitale vaardigheden wordt hierbij aanbevolen. Uit de proeftuin is gebleken dat deze groep specifieke behoeften en voorkeuren hebben.

Co-design spel

Verder heeft het co-design spel zich bewezen als een handig hulpmiddel om de voorkeuren en behoeften van lokale belanghebbenden te bepalen. Het spel bracht in deze case naar voren dat belanghebbenden waarde hechten aan een combinatie van mobiliteit en niet-mobiliteit gerelateerde elementen voor het Hobbemaplein. Het taxatieproces in Den Haag is echter nog steeds aan de gang. De resultaten worden tijdens toekomstige onderzoeksactiviteiten verder gevalideerd.

Lees meer