Nieuwsbericht

Deense proef elektrische deelfietsen in landelijk gebied

Profielfoto van Kennisplatform CROW
16 november 2023 | 1 minuut lezen

Fietsen is in Denemarken vooral populair in de steden. Een proef met elektrische deelfietsen in de regio Aalborg moet uitwijzen of mensen in het landelijk gebied ook zijn te verleiden om meer te fietsen.

In het landelijk gebied in Denemarken is de fietsinfrastructuur beperkt en zijn de afstanden lang, waardoor mensen hier minder vaak kiezen voor de fiets. De proef met elektrische deelfietsen moet enkele van deze barrières wegnemen, zo meldt website van Mayor of Europe.
 
Bewoners van negen dorpen rond de stad Aalborg krijgen acht maanden lang de beschikking over een aantal elektrische deelfietsen, waaronder ook bakfietsen. Ze kunnen deze huren voor een dag, een week of twee weken en betalen daarvoor een bedrag voor onderhoud. Het opladen van de accu moeten ze zelf doen. In deze dorpen wonen veel mensen die in de stad werken, waardoor er vaak files ontstaan in de spitsuren.  

Eerder vond er al een proef plaats in twee andere dorpen rond Aalborg en de bewoners die eraan deelnamen meldden dat ze een grotere vrijheid en minder stress hadden ervaren.