Nieuwsbericht

Last mile challenge met een visuele beperking

Profielfoto van Kennisplatform CROW
8 december 2023 | 1 minuut lezen

Bartiméus zoekt innovatieve oplossingen waarmee blinde en slechtziende mensen zelfstandig hun eindbestemming kunnen bereiken. Het laatste deel van de route naar een bestemming kan een aanzienlijke uitdaging vormen voor de 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Onderweg worden ze geconfronteerd met diverse uitdagingen en obstakels, zoals rondslingerende fietsen, wegopbrekingen, de juiste ingang vinden en onduidelijkheid over hoe je een gebouw binnenkomt. Hierdoor zijn mensen met een visuele beperking veelal afhankelijk van anderen, wat ze ernstig beperkt in hun vrijheid.

Bartiméus is daarom een challenge gestart waarmee zij zoeken naar innovatieve oplossingen die mensen met een visuele beperking helpen om zelfstandig en met vertrouwen  de ‘last mile’ af te leggen. Er is voor deze challenge een ontwikkelbudget van 70.000 euro en uitgebreide ondersteuning beschikbaar voor zowel nieuwe oplossingen, doorontwikkeling van bestaande oplossingen of nieuwe combinaties van oplossingen.

Klik hier om meer te lezen over de challenge.

Achtergrond

Mensen met een visuele beperking maken regelmatig gebruik van het openbaar vervoer, aangezien ze vaak niet in staat zijn om zelfstandig te fietsen of autorijden. Binnen het openbaar vervoer zijn de laatste tientallen jaren aanzienlijke verbeteringen en innovaties geïntroduceerd om het reizen voor mensen met een visuele beperking te vergemakkelijken. Daarnaast zijn er diverse oplossingen op de markt gebracht die de toegankelijkheid van de binnenkant van gebouwen hebben verbeterd.

De huidige uitdaging concentreert zich echter op het overbruggen van de laatste (honderden) meters vanaf het ov naar hun uiteindelijke bestemming, aangezien de bus of trein je niet tot de deur brengt. Deze specifieke uitdaging van het openbaar vervoer naar de definitieve bestemming staat bekend als de 'last mile'. Zelfs de allerlaatste meter kan een aanzienlijke hindernis vormen, bijvoorbeeld wanneer men de juiste ingang moet vinden en het onduidelijk is hoe de deur geopend kan worden, bijvoorbeeld met een bel, intercom of pasje.

Heb jij, jouw team of organisatie een (deel)oplossing om mensen die blind of slechtzienden zijn te helpen om de last mile zelfstandig en met vertrouwen te nemen? Dan ontvangen we graag jouw pitch! 

Bekijk hier de briefing