Nieuwsbericht

Proeftuin vijf slimme laadpleinen rijker in Groningen

Profielfoto van Kennisplatform CROW
23 maart 2022 | 1 minuut lezen

In de provincie Groningen worden binnenkort vijf slimme laadpleinen opgeleverd. Het betreft een gezamenlijk project van de gemeenten Het Hogeland, Eemsdelta en Westerkwartier in het kader van NKL’s Proeftuin Slimme Laadpleinen. De laadpleinen worden voorzien van lokaal opgewekte duurzame energie en er wordt geëxperimenteerd met vehicle-to-grid, de techniek waarmee duurzame energie kan worden opgeslagen in de accu van elektrische auto’s en kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Binnen de Proeftuin Slimme Laadpleinen worden 46 laadpleinen in 19 gemeenten gerealiseerd. Kennisdeling is een belangrijke pijler van de proeftuin. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil met het subsidiëren van deze proeftuin bereiken dat de techniek steeds verder wordt ontwikkeld en aantrekkelijk wordt gemaakt voor gebruikers en marktpartijen. De deelnemende gemeenten leren van elkaar door opgedane kennis openbaar te maken via diverse platforms, zodat alle gemeenten in Nederland ervan kunnen profiteren.

Sportcomplexen
De vijf slimme laadpleinen in de provincie Groningen krijgen een plek in Uithuizen, Bedum, Zuidhorn, Loppersum en Middelstum. In drie gevallen is als locatie gekozen voor een parkeergelegenheid bij sportvoorzieningen. De andere twee laadpleinen komen op een P+R-terrein en op een parkeerterrein bij een vestiging van Albert Heijn. Het gaat in totaal om 21 laadplekken; 20 reguliere oplaadpunten en 1 snellader. Deze worden geplaatst en beheerd door een lokale ondernemer, De Coöperatieve Laadpaal U.A. uit Zijldijk. Deze coöperatie werkt nauw samen met Energie VanOns en lokale energiecoöperaties voor levering van groene stroom uit de regio. Op de laadpleinen in Bedum en Uithuizen krijgen bovendien elektrische deelauto’s een vaste standplaats.

Elektriciteitsnet ontlasten
De betrokken duurzaamheidswethouders Kristel Rutgers (Het Hogeland), Meindert Joostens (Eemsdelta) en Hielke Westra (Westerkwartier) zijn verheugd over de aanstaande oplevering van de slimme laadpleinen. “Dat lokaal opgewekte energie dicht bij huis kan worden toegepast, is een mooie gedachte. Daarnaast dragen we met deze slimme laadpleinen bij aan het ontlasten van het elektriciteitsnet. Meer ruimte op het elektriciteitsnet zorgt voor meer ruimte voor duurzame initiatieven. En daar zetten we ons als gemeenten graag voor in.”

Meer weten over de slimme laadpleinen in de provincie Groningen? Bekijk de video.