Nieuwsbericht

In Duitsland ligt het grootste laadplein ter wereld

Profielfoto van Kennisplatform CROW
1 maart 2024 | 1 minuut lezen

In de Duitse plaats Merklingen, ten zuidoosten van Stuttgart, opende in oktober 2023 's werelds grootste laadplein voor elektrisch vervoer: er zijn 259 laadplekken.

Met de trein

Het laadplein in Merklingen, een stad in Baden-Württemberg met 2.000 inwoners, is bedoeld voor mensen die vanuit dat gebied naar Ulm en Stuttgart reizen. Het ligt op een paar passen afstand van een treinstation waar vandaan heel Duitsland per trein bereikbaar is. EV-rijders kunnen met hun auto naar het laadplein gaan en hun voertuig aan de laadpaal zetten, om daarna hun reis per trein verder te vervolgen.

Zonnepanelen

De auto's staan er dus wel een tijdje en dat is op zich ook niet erg, want het opladen gaat met slechts 11 kW. Dan heb je ook al snel een (kleine) werkdag nodig om een vrijwel lege accu weer vol te krijgen. De zonnepanelen op de afdakjes boven de parkeerplaatsen leveren de energie aan de laders en aan het elektriciteitsnet. Er zijn plannen om een bufferaccu te plaatsen als de vraag groeit, want dan kunnen de zonnepanelen het soms mogelijk niet meer bolwerken.

Eenvoudig

De parkeerplaats biedt ook barrièrevrije betalingen. Hectronic, een technologieleverancier uit het Zwarte Woud, leverde buitenbetaalterminals die opladen net zo eenvoudig maken als tanken. Alle laadpunten en betaalterminals zijn via glasvezelkabels met elkaar verbonden, waardoor een snelle en constante gegevensuitwisseling mogelijk is. De laad- en factureringsoplossing voldoet aan de nieuwe kalibratiewet van Duitsland.

Grote stap

Het project werd uitgevoerd door twaalf gemeenten, gestructureerd als de Schwäbische Alb Regionale Vereniging, de deelstaat Baden-Württemberg en Deutsche Bahn. Klaus Kauffman, burgemeester van Laichingen en voorzitter van de Schwäbische Alb, gelooft dat dit soort locaties een grote stap zijn in de richting van de mobiliteitsrevolutie.

De oorspronkelijke versie van dit artikel is te lezen op autoweek.nl