Nieuwsbericht

Nieuwe handreiking provincie Noord-Holland: Integratie van Mobiliteitshubs

Profielfoto van Kennisplatform CROW
4 maart 2024 | 1 minuut lezen

UUM heeft in opdracht van de provincie Noord-Holland de handreiking Integratie Mobiliteitshubs opgesteld om het gebruik en de gebruikswaarde van hubs in Noord-Holland te vergroten. In de handreiking is de studie Smarthub-integratieladder uitgewerkt en toegepast op mobiliteitshubs in de provincie Noord-Holland.

Meer dan een knooppunt

Naast knooppunt in het vervoersnetwerk hebben mobiliteitshubs steeds vaker een functie als ontmoetingsplek waar mensen verblijven en boodschappen doen. Hiermee spelen hubs een belangrijke rol bij het creëren van een inclusieve samenleving en sociale cohesie op de plek. Het lukt steeds beter om inzicht te verkrijgen in de wensen en behoeften van (potentiële) gebruikers. Hoe kan voor hen de gebruikswaarde en het reisgemak op deze plekken worden verhoogd? 

Smarthub-integratieladder

Om een goed beeld te krijgen van deze behoefte heeft bureau UUM op basis van onderzoek van o.a. de Universiteit Twente de Smarthub-integratieladder toegepast. Dit instrument laat zien hoe hubs scoren op de fysieke, digitale én democratische (sociale) integratie en waar nog kansen liggen voor verbetering. Op basis van hiervan zijn aanbevelingen gedaan. De handreiking benadrukt drie kernaanbevelingen:

  • Fysieke Integratie: Hubs moeten toegankelijk en zichtbaar zijn, met aanbod dat aansluit bij de behoeften van gebruikers.
  • Digitale Integratie: Hubs moeten beschikbaar zijn voor iedereen, via één systeem en prikkelende interfaces.
  • Democratische Integratie: Hubs moeten een sociaal leerproces bevorderen en verschillende doelgroepen betrekken bij hun ontwikkeling.

Achtergrond

De provincie Noord-Holland staat voor grote maatschappelijke opgave aan de lat zoals de woningbouw, klimaatdoelstellingen en bereikbaarheid. Daarom investeert Noord-Holland de komende jaren in innovaties, datatoepassingen en duurzame vervoersoplossingen, zoals deelmobiliteit en (goederen)vervoer over water. Deze handreiking komt voort uit het programma Focus Smart Mobility 2022-2025 (noord-holland.nl /smartmobility) om mobiliteit slimmer, schoner en veiliger te maken, voor nu en de toekomst. 

Bijlage