Blog inspiratie

Mobiliteitshub Campus Nijmegen: Een succesvolle aanpak voor duurzame mobiliteit

De mobiliteitshub op de Campus Heijendaal is een goed voorbeeld van hoe je aan de hand van een goede evalutie van de reizigersstromen het aantal reismomenten beter kunt spreiden en verdelen. 
Profielfoto van Kennisplatform CROW
29 mei 2024 | 1 minuut lezen

Op Campus Heijendaal in Nijmegen wordt een effectieve aanpak toegepast van mobiliteitshubs. Dagelijks reizen zo’n 50.000 studenten, 17.000 medewerkers en 5000 polikliniekbezoekers van en naar de campus. Deze hub, ontwikkeld in samenwerking met de campusinstellingen, overheid en vervoerders, illustreert een succesvol model voor duurzame mobiliteit.

Om pieken in mobiliteitsbewegingen te voorkomen, worden college-uren gespreid en vinden leerkrachtenvergaderingen plaats in de ochtend, waardoor de piekdrukte wordt verminderd. De non-stop busverbinding en ketenreizeninformatie over alternatieve reizen bevorderen efficiëntie, waarbij het openbaar vervoer als sneller alternatief wordt gepromoot. 

Belangrijk is het linken van deze praktijken aan gedragsverandering. Een gevoel van urgentie, gecombineerd met een doeltreffende kartrekker die mensen en organisaties verbindt, heeft geleid tot het succes van het huidige systeem. Opschaling werd ingezet wanneer het bestaande systeem niet meer voldeed en dit werd gevoeld door de gemeenschap.

Een demo-app voor de campus kan bij succes worden opgeschaald. De verzamelde financiële bijdragen van alle partners, waarborgt duurzaamheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Deze holistische benadering van de mobiliteitshub op de Campus Nijmegen is een model voor anderen die streven naar een geïntegreerde en duurzame mobiliteitsoplossing.

Meer lezen

Aan de slag 

 

Heb je vragen over dit voorbeeld of soortgelijke thematiek? Stel deze via de Helpdesk Mobiltieitshubs