Nieuwsbericht

CROW Parkeervraagcalculator nu uitgebreid met fietsparkeren

Profielfoto van Kennisplatform CROW
21 december 2023 | 1 minuut lezen

De CROW Parkeervraagcalculator is uitgebreid met de kencijfers voor de fiets. Dat maakt de online tool bij uitstek geschikt om integrale afwegingen te maken binnen ruimtelijke ontwikkelingen.

Bij ruimtelijke ontwikkelingen is fiets- en autoparkeren vaak aanleiding voor discussie. Waar de één bang is voor overlast, vreest de ander een overschot aan parkeerruimte. De parkeerkencijfers van CROW bieden een goede basis om hierover in gesprek te gaan met stakeholders.

De Parkeervraagcalculator helpt je om de parkeerbehoefte van een ruimtelijk programma door te rekenen voor zowel de auto als de fiets. Dan gebeurt op basis van de CROW-parkeerkencijfers uit publicatie 381 Toekomstbestendig parkeren, van parkeerkencijfers naar parkeernormen en de fietsparkeerkencijfers uit de publicatie Leidraad Fietsparkeren.

Meervoudig gebruik

Met de CROW Parkeervraagcalculator bereken je direct of je voordeel kunt halen uit meervoudig gebruik van parkeerplaatsen, bijvoorbeeld overdag voor bedrijven en ’s avonds voor bewoners en bezoekers. Ook is het nu mogelijk om een indicatie te krijgen van de effecten van extra maatregelen, zoals deelauto’s, mobiliteitsmanagement en parkeerregulering. 

Een ander voordeel is dat de CROW Parkeervraagcalculator de communicatie met betrokkenen vereenvoudigt. Door gebruik te maken van dezelfde uitgangspunten en berekeningen voorkom je onnodig overleg en afstemming. Om maar te zwijgen over de kosten die partijen maken als onduidelijkheid leidt tot juridische procedures.

Lees meer over de CROW Parkeervraagcalculator op deze pagina.