Nieuwsbericht

Actieprogramma Zaancorridor: 5 acties

Profielfoto van Kennisplatform CROW
14 april 2025 | 2 minuten lezen

Om de OV-knooppunten van de Zaancorridor langs de spoorlijn te versterken en een beter ov aan te bieden, hebben provincie Noord-Holland, NS, ProRail, Vervoerregio Amsterdam (VRA) en de gemeenten Dijk en Waard, Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest en Zaanstad eind 2023 een actieprogramma Zaancorridor vastgesteld. In dit programma wordt de toegevoegde waarde van de Zaancorridor nader beschreven en wordt gewerkt aan 5 concrete acties. Het actieprogramma draagt bij aan het gezamenlijke Ontwikkelbeeld Zaancorridor 2040 dat eind 2021 is vastgesteld.

Actieprogramma

De Provincie Noord-Holland werkt samen met gemeenten, NS en ProRail aan regionale actieprogramma’s voor een aantal spoorcorridors. De Zaancorridor, spoorlijn tussen Zaandam en Heerhugowaard, is een van deze corridors. Het doel is om de ontwikkelingen rondom OV-knooppunten, bijvoorbeeld op het gebied van verstedelijking en het openbaar vervoer, in samenhang te bekijken en te versterken. Het mobiliteitsnetwerk wordt daarbij als ruggengraat gebruikt voor verstedelijking. Hiermee beoogt men zoveel mogelijk nabijheid van voorzieningen en werkgelegenheid te creëren en te zorgen voor kortere reistijden. Daarnaast wil het samenwerkingsverband de ruimte rondom de knooppunten in dit netwerk gebruiken voor een gevarieerd aanbod van woningen, bedrijven en voorzieningen. Mensen moeten er prettig en veilig kunnen wonen, werken en recreëren of op een comfortabele manier kunnen overstappen op een andere vervoersmodaliteit.

3 doelstellingen

Het actieprogramma is enerzijds bedoeld als uitvoeringsagenda voor de stakeholders van de Zaancorridor. Anderzijds voor de betrokkenen die aan de (deel)projecten rondom de ov-knooppunten werken en/of betrokken zijn bij projecten en (bestuurlijke) overleggen die raakvlak hebben met de Zaancorridor (bijvoorbeeld het project PHS en het Platform Mobiliteit NHN).

De 3 doelstellingen zijn:

  1. In 2030 is de vervoerwaarde op de Zaancorridor vergroot door in te zetten op meer woningen, arbeidsplaatsen en voorzieningen nabij de ov-knooppunten.
  2. Het stimuleren duurzame en actieve mobiliteit op de Zaancorridor.
  3. In 2030 zijn de veiligheidsknelpunten opgeheven en is de barrièrewerking van het spoor verminderend.

5 concrete acties

Zaancorridor zet de komende tijd concreet in op 5 acties:

  1. Jaarlijks monitoren en duiden van de ontwikkeling van het aantal reizigers op de Zaancorridor in relatie tot het ov-aanbod en ruimtelijke ontwikkelingen zoals woningbouw, werkgelegenheid en voorzieningen.
  2. Ontwikkelen van een P+R strategie voor 3 samenhangende deelgebieden op de Zaancorridor en het implementeren van de uitkomsten in de gebiedsontwikkelingen van de ov-knooppunten.
  3. Versterken de tegenspits op de Zaancorridor door passende werk- en onderwijsfuncties en publieksaantrekkende voorzieningen toe te voegen in de omgeving van de ov-knooppunten.
  4. Uitvoering van het in 2023 opgestelde maatregelenpakket om de deur tot deur reis naar de stations op de Zaancorridor te verbeteren.
  5. Het verkennen van de implementatie van verschillende vormen van deelmobiliteit op de ov-knooppunten op de Zaancorridor.

De oorspronkelijke versie van dit artikel is te lezen op noord-holland.nl