Nieuwsbericht

Handreiking besteksteksten OVpay helpt overheden bij aanbesteden ov

Profielfoto van Kennisplatform CROW
12 februari 2024 | 1 minuut lezen

Een handreiking van CROW-KpVV ondersteunt overheden bij aanbestedingen van regionaal ov met standaard besteksteksten voor OVpay. Met het OVpay-betaalsysteem kunnen ov-reizigers inmiddels in heel Nederland in- en uitchecken met betaalpas, creditcard of mobiele telefoon.

In- en uitchecken met OVpay is nu met name handig voor reizigers die geen OV-chipkaart hebben. De volgende stap is dat ook mensen met een kortingsproduct of abonnement kunnen profiteren van de voordelen van OVpay. In de huidige duale fase functioneren OV-chipkaart en OVpay naast elkaar, tot het moment dat het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) besluit de OV-chipkaart uit te faseren. 

EMV-techniek

De ov-sector heeft OVpay ontwikkeld omdat de Mifare-techniek achter de huidige OV-chipkaart is verouderd. OVpay is een betaalsysteem op basis van EMV-techniek (van Europay Mastercard en Visa), een wereldwijde standaard die door de banken en creditcard­maatschappijen wordt gebruikt. Dit geeft nieuwe mogelijkheden zoals betalen met betaalpas, telefoon en ov-pas. Om het verschil in techniek aan te geven: bij Mifare staan saldo, reisproducten en gegevens op de OV-chipkaart (card based) en bij EMV staat die informatie in de back-office (account based). 

De concessieverleners kunnen de besteksteksten uit de handreiking opnemen in het programma van eisen bij aanbesteding van een ov-concessie. Daarmee voldoet de concessie dan aan de eisen van OVpay. En vervoerbedrijven kunnen anticiperen op mogelijke wijzigingen in hun concessies en hun bedrijfsvoering daar op aanpassen. Overigens gaat het NOVB over de introductie en doorontwikkeling van OVpay. De besluiten daarover moeten door alle partijen worden nageleefd. 

Zes paragrafen

De handreiking is onderverdeeld in zes paragrafen die gaan over: algemene eisen, eisen over dragers, reisproducten en werking, een beschouwing over distributiepunten en overgangsbepalingen. In de bijlage is een begrippenlijst opgenomen. 

Andere betaalwijzen, zoals met barcode, eventuele papieren vervoerbewijzen en betaling via technieken zoals 'Be-In Be-Out' op basis van locatieherkenning, vallen buiten de scope van de handreiking. Dit geldt ook voor eisen op het gebied van Mobility as a Service (MaaS).

Download de Handreiking besteksteksten OVpay vanaf deze pagina.