Nieuwsbericht

Twee projecten toegewezen voor onderzoek naar mobiliteit in een duurzame toekomst

Profielfoto van Kennisplatform CROW
26 april 2024 | 2 minuten lezen

NWO heeft binnen de KIC-Missie call ‘Mobiliteit in een Duurzame Toekomst’ twee onderzoeksprojecten toegekend. In trans- en interdisciplinaire consortia wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe narratieven die digitale, ruimtelijke en fysieke mobiliteit integreren tot nieuwe strategieën voor de zorgsector. Tevens wordt onderzocht hoe visies en experimenten die mobiliteit, energie en huisvesting integreren, duurzame transities bevorderen.

De call valt onder de Missie hoofdlijn van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) en is tot stand gekomen vanuit de Kennis- en Innovatieagenda Energie en Duurzaamheid. Het doel van de call is om toekomstvisies op mobiliteit en innovatieve persoonlijke mobiliteitssystemen in een duurzaam, toekomstig Nederland te ontwikkelen. Om rekening te houden met onzekerheden van huidige en toekomstige innovaties, zijn nieuwe benaderingen, oplossingen en narratieven nodig. 

Transformatie in mobiliteit is nodig om te kunnen bijdragen aan het oplossen van dringende maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, de energietransitie, mentale en fysieke gezondheid en sociale ongelijkheid. Nieuwe concepten voor vervoer en openbare ruimtes vragen om een systemische beschouwing’, ‘out-of-the-box’ denken en nieuwe innovaties. Consortia werden daarom gevraagd om ‘unusual suspects’ zoals nationale denkers en artiesten te betrekken en een samenwerking op te zetten tussen multidisciplinaire onderzoeksgroepen en private én publieke partijen.

NWO kent in totaal 2.3 miljoen euro toe aan de projecten. Maatschappelijke en private partners dragen daarbovenop nog eens ruim 6.5 ton bij aan cofinanciering.

De toegewezen projecten op alfabetische volgorde van projecttitel zijn:

  • Beyond Transport Alone: Justice in the Future Mobility-Energy-Housing Nexus: Er bestaat een groeiend besef dat sectoraal beleid tekortschiet in het vinden van mobiliteitsoplossingen voor de duurzaamheidscrisis. Innovaties zoals bidirectioneel laden (Vehicle-2-Grid-technologieën), gedeelde mobiliteit en lokale coöperaties gaan over sectorgrenzen heen. Mobiliteitstransities worden verder geplaagd door rechtvaardigheidsvraagstukken waardoor kansarme groepen geen baat hebben van innovaties als elektrische auto’s en deelauto’s. De opeenstapeling van problemen op het gebied van mobiliteit, energie en huisvesting dreigt deze onrechtvaardigheden te versterken. JUSTNEXUS gaat onderzoeken hoe binnen de nexus mobiliteit-energie-huisvesting, rechtvaardige duurzaamheidstransities kunnen worden bevorderd met nieuwe vindingen en experimenten die mobiliteit, energie en huisvesting integreren.
  • Triple AccesS planning (TRIAS): a new narrative integrating digital, spatial and physical mobility: Het is moeilijk om de vraag naar mobiliteit te verminderen omdat mobiliteitsproblemen vaak geen deel uitmaken van de besluitvorming binnen veel sectoren die mobiliteit genereren, waaronder de gezondheidszorgsector. De komende decennia staat deze sector aan het begin van een transitie waarmee het hoofd wordt geboden aan de vraag naar, en kosten van, de gezondheidszorg. De digitalisering van de gezondheidszorgsector biedt mogelijkheden tot het leveren van meer lokale en digitale gezondheidszorg, waardoor de noodzaak tot reizen afneemt. De benodigde geïntegreerde kaders en organisatorische regelingen ontbreken echter. Met dit onderzoek worden Triple Access System Planning Strategieën (TRIAS) geïntegreerd in processen binnen de gezondheidszorg en businesscases ter verbetering van de organisatie, toegankelijkheid en kwaliteit van de gezondheidszorg.

Over NWO-KIC: innovatieprogramma’s in het kennis- en innovatieconvenant

NWO ontwikkelt innovatieprogramma’s gericht op de maatschappelijke uitdagingen van Nederland met het doel impact te realiseren voor de economie, mens en samenleving. In deze programma’s ligt de nadruk op samenwerking tussen kennisinstellingen, private partijen en overheid. De resultaten dragen daarmee bij aan het realiseren van economische kansen. Essentieel is daarom dat private partijen investeren in elk onderzoeksproject.

De oorspronkelijke versie van dit artikel is te lezen op nwo.nl